Bewegend leren tip voor thuis:
‘Verzamelspel’

 

Thuis oefening

Verzamelspel

Deze bewegend leren oefening voor thuis heet ‘Verzamelspel’. Een actieve oefening voor binnen en voor buiten. Met deze actieve bewegend leren oefening werken we aan de SLO doelen voor rekenvaardigheid. Kinderen leren met deze oefening wiskundetaal gebruiken. Deze oefening is gemakkelijk zelf thuis of buiten uit te voeren zonder dat daar veel voorbereiding voor nodig is.

 

 

Leeftijdscategorie: Kinderen van 4 tot 6 jaar.

SLO doel Rekenvaardigheid:

  • Categoriseren
  • Hoeveelheden
  • Cijfers

Benodigdheden:

  • (Buiten) Takjes, blaadjes, sprietjes e.d.
  • (Binnen) Pennen, potloden, sokken, e.d.

 

Uitleg:

Maak voor iedere deelnemer een plek waar hij of zij de spullen kan verzamelen. Maak bijvoorbeeld een vak met takken of teken vakken met stoepkrijt.

 

Stap 1

Laat de kinderen zo veel mogelijk sprieten of kleine takjes verzamelen en terugbrengen naar hun vak. Vervolgens tel je gezamenlijk de sprieten of kleine takjes in de vakken en laat je de kinderen aangeven welk vak het meest is gevuld. 

 

Stap 2

Laat de kinderen nu het aantal takken verzamelen van hun leeftijd. Een kind van vier verzameld 4 takken. Laat de kinderen met de verzamelde takken het cijfer van hun leeftijd maken.

 

Stap 3

Laat de kinderen nu drie soorten dingen verzamelen in verschillende hoeveelheden. Geef bijvoorbeeld de opdracht om 3 blaadjes 4 grassprietjes en 5 takjes te verzamelen.

 

Spel variaties:

Maak het spel geschikt voor thuis door voorwerpen te verzamelen die thuis te vinden zijn zoals potloden / sokken e.d. Maak het spel makkelijker of moeilijker door meer cijfers of grotere getallen te maken met de verzamelde spullen. 

 

Meer bewegend leren tips

 

Bewegend leren expert

Ant Schlooz

Mail mij via ant@springlab.nl
Bel of app mij via of 06 31 78 31 32

Meer voor bewegend leren

Educatieve games

De echte kracht van de beweegvloer zit ‘m in de educatieve beweeg- en leergames. De games zorgen voor veel speelplezier, een hoge betrokkenheid, en combineert dat met belangrijke leerdoelen.

Samenwerken, creativiteit, begrip van de wereld of motorische ontwikkeling zijn voorbeelden van leerdoelen die aan de basis staan van onze games. Zo zorgen we ervoor dat kinderen het niet alleen ontzettend leuk vinden, maar ook nog groeien in hun ontwikkeling. Wil je hier meer over weten? Bekijk dan ons inhoudelijk framework.

Bekijk alle educatieve games