Springlab is benieuwd naar de avonturen van Bart Veldkamp als innovatief ondernemer en zijn visie op bewegen. Een interview over energie, actief leren en doorzettingsvermogen.

“Bewegen zou veel meer onderdeel moeten zijn van het schoolsysteem”

portret uit de oude doosVoormalig schaatskampioen Bart Veldkamp strijdt niet langer op het ijs, maar tegen suiker. “Goed eten is niet moeilijk en een energiedip is nergens voor nodig,” schrijft hij op zijn website. Op Bartsbar.nl startte hij een jaar geleden een crowdfundingsactie voor de productie van zijn eigen gezonde voedingsreep. Springlab is benieuwd naar zijn avonturen als innovatief ondernemer en zijn visie op bewegen. Een interview over energie, actief leren en doorzettingsvermogen.

 

Langebaanschaatser, wereldkampioen, sportman van het jaar, analist voor NOS Sport en hoofdcoach. Op de 49-jarige Bart Veldkamp kun je een hoop labeltjes plakken. Een jaar geleden kwam daar ‘ondernemer’ bij, al ziet Veldkamp dat anders. “Sinds dat ik schaats ben ik ondernemer. Je bent als sporter zelf verantwoordelijk voor je eigen inkomsten. Met Bart’s bar zijn de financiën iets minder direct afhankelijk van mijn persoonlijke presteren, maar ook hierbij geldt dat ik wel de drijvende kracht ben om er een succes van te maken.”

bart's bar

Hoe bevalt het om een nieuw product te ontwikkelen?

“Dat wisselt. Soms zit het mee en soms zit het tegen. Het is lastig om het product puur te houden; ingrediënten kleven nu eenmaal beter met suikerhoudende pasta’s. Daarnaast ben je in het ondernemerstraject afhankelijk van anderen: banken, investeerders, subsidieverstrekkers, donateurs, etc.

En als je erachter komt dat het opzetten van een productielijn geen 120.000 euro maar zo’n 1 miljoen euro kost, dan is dat wel even slikken. Net als wanneer je merkt dat er een rekenfout in je Excel zit. Wat me vooral is tegengevallen is het vasthouden aan de planning. Inmiddels ben ik erachter dat deze voedingslijn opzetten in schaatstermen geen seizoen is, maar een carrière. Ik werk zo’n 6 tot 7 dagen in de week: het houdt nooit op. Inmiddels heb ik een point of no return bereikt: ik ga hiervoor!”

Hoe kwam je op het idee om een gezonde voedingsreep op de markt te brengen?

“Ik ben altijd al veel bezig geweest met mijn voeding, vanwege mijn sportcarrière en allergieen. Steeds vaker zag ik hoe weinig mensen beseffen hoeveel suiker ze dagelijks naar binnen werken, vooral met tussendoortjes. Dat is nergens voor nodig! Samen met mijn moeder heb ik een voedingsreep ontwikkeld die bestaat uit natuurlijke ingrediënten en geen suiker bevat.”

bart veldkamp

Waarom vind je voeding zo belangrijk?

“Het is belangrijk dat je goed in je energie zit. Dan kun je veel meer aan en kun je beter met tegenslagen omgaan.”

In een artikel op Nu.nl zeg je dat je geen absolute drang voelt om topcoach te worden. Dat je daar je energie niet uithaalt. Hoe kwam je daar achter?

“Atleten hebben iemand nodig die 100% in zichzelf en in hen gelooft. Op een gegeven moment merkte ik dat ik twijfelde. Als coach ben je namelijk afhankelijk van de prestaties van je team. Dat wilde ik niet, ik wil controle hebben. Met Bart’s bar heb ik dat.”

Wat is volgens jou het verband tussen beweging enerzijds en lichamelijke en geestelijke gesteldheid anderzijds?

“Door beweging word je fysiologisch fit en daarmee ook mentaal fit. Je hoeft geen topsporter te zijn om voldoende te bewegen. Een halfuur wandelen of fietsen per dag is ook voldoende. Ik ben inmiddels ook meer een lifestylesporter. Ik fiets, ski en langlauf graag. Krachttraining zou ik ook graag willen doen, maar het is me nog niet gelukt om dit in het drukke ondernemersleven in te bouwen.”

Vind je dat men in Nederland voldoende beweegt?

“Bij alle lagen in de bevolking is de hoeveelheid schermtijd flink toegenomen, waardoor de mate van bewegen achteruit is gegaan. Dat zie ik bij kinderen, maar ook ouders zijn veel te druk. Bewegen zou veel meer onderdeel moeten zijn van het schoolsysteem. Als je beweegt ben je namelijk veel meer in contact met je omgeving, met het hier en nu. Dat leer je niet met boeken of toetsen.”

Wat doe jij om mensen in beweging te brengen?

“Nu nog niet zoveel, maar ik wil in een later stadium naast voedingsadvies ook beweegadvies gaan geven. Voor zowel voeding al bewegen geldt dat maar weinig mensen een strak schema volhouden. Mijn advies moet dus vooral laagdrempelig zijn.”

Springlab_social_media_01-03

Het uitdagende doel van Springlab voor 2020 is om dagelijks 500.000 mensen op een leuke manier in beweging te brengen met onze innovatieve producten. Wat vind je van dat doel?

“Het is een interessant doel, maar de vraag is eerder: hoe ga je het bereiken? Ik denk dat bewustwording van mensen het verschil maakt. Pas als je beseft wat een bepaalde hoeveelheid suiker met je doet, pas als het je portemonnee raakt, dan pas ben je bereid om er iets aan te doen. Dat werkt ook zo voor bewegen. Je moet eerst ervaren wat een fitte levensstijl voor voordelen heeft, voordat je in beweging komt.”