Daar is ie weer! Het innovatienieuws van deze week gaat over fietsen, escaperooms, exergames, beweegkunst en de opvolger van Virtual Reality.

Innovatienieuws

Alternatief voor de auto in Amsterdam

schermafbeelding-2016-09-12-om-15-43-18Een start-up genaamd Urbee zal in samenwerking met Qwic, Dutch Bicycle rental, Skopei en Het Amsterdams Klimaat en Energiefonds een nieuw deelsysteem van elektrische fietsen op de markt brengen. Hierdoor hopen ze de CO2 uitstoot in de hoofdstad te verminderen, maar ook mensen te motiveren om de fiets te pakken voor afstanden korter dan 20km. Een groene en bewegende wereld, daar worden we blij van!


Nederland meeste escape rooms
escape-room-heerhugowaard
Kennelijk is Nederland nog steeds in de ban van de escape rooms, die de afgelopen jaren als paddestoelen uit de grond schieten. Hierbij laten mensen zichzelf opsluiten en moeten zij binnen een gestelde tijd zien te ontsnappen door middel van interactieve puzzels. Nederland heeft zelfs de meeste escape rooms per vierkante meter. Zo zijn er inmiddels 400 verschillende manieren om te ontsnappen op 200 verschillende locaties. Dus mocht je jezelf nog niet hebben laten opsluiten; keuze genoeg!


Engeland investeert in ‘Exergames’ 
schermafbeelding-2016-09-12-om-16-11-13
De NHS, beter bekend als het Britse gezondheidszorgstelsel, is begonnen met een pilot van 12 weken om ouderen meer in beweging te krijgen. Hierbij richten zij zich vooral op ouderen die een herstelperiode in gaan. Door middel van zogenaamde ‘exergames’ (games waarbij men moet bewegen om te kunnen spelen), proberen ze hen zo snel mogelijk weer op de been te krijgen. De eerste paar weken van het project waren dan ook een daverend succes.


Kunst door beweging
72f516a3bb62c2b863a4405d2f946fb0
The Forest of Resonating Lamps’ is een installatie ontworpen door het in Tokio gevestigde kunstcollectief teamLab. Dit bos, bestaande uit 1.000 verticaal hangende lampen, reageert op de personen die er doorheen lopen en verandert van kleur zodra meerdere personen de ruimte betreden. Dit kunstwerk komt dus pas tot leven zodra de bezoeker zich beweegt. Een nieuwe en interactieve benadering van een museumervaring. Dit werk was afgelopen week te bewonderen in Parijs, tijdens de Maison & Objet beurs.


NR is de nieuwe VR
pokemon-go
De Hololens (Microsoft), een iteratie van de Google Glass, heeft zijn eerste developers kits op de markt gebracht en haar software vrijgegeven voor het ontwikkelen voor deze nieuwe bril. De drager van deze bril bevindt zich in een ultieme mix van de echte- en digitale wereld, met een zeer hoog Startrek-gehalte. Zo zijn de jongens van Capitola VR direct aan de haal gegaan met deze nieuwe soft- en hardware, en hebben zij Pokémon Go (wat al een enorme hype van zichzelf was) naar een nieuw level getild.