Reuzentranen
Bewegend leren met Puk

Reuzentranen

In het kort

Puk en de kinderen belanden in een reuzenbos! Er druppelt daar iets en al snel ontstaat een meertje. Puk en de kinderen springen van blad tot blad om zichzelf in veiligheid te brengen. Ze klimmen hoog in een boom om te zoeken naar waar dat geluid toch vandaan komt. Ze vinden een huilende reus! Ze proberen hem te troosten. Dat lukt als ze samen piano spelen!

Spring van blad tot blad achter Puk aan zonder in het water te vallen.

Beklim samen met Puk de boom om te horen waar het geluid vandaan komt.

Helemaal bovenin de boom vinden de peuters samen met Puk een grote reus!

Hoe werkt het?

Uitgebreide beschrijving

Reuzentranen sluit aan bij de belevingswereld van peuters en bij het thema ‘Reuzen en kabouters’ uit Uk & Puk. Reuzentranen is een game waarin ze samen met Puk een huilende reus proberen te troosten. In de game doorlopen de peuters al bewegend de volgende spelfasen:

 1. Puk in het reuzenbos: De kinderen zijn met Puk in een reuzenbos. Zij zijn heel klein en om hen heen staan grote bomen. Er druppelt iets en al snel ontstaat een meertje.
 2. Springen van blad naar blad: In het meertje drijven paddenstoelen en bladeren. De kinderen springen achter Puk aan van blad naar blad om niet in het water te vallen.
 3. Beklimmen van de boom: Ze horen een geluid en klimmen in een hoge boom op zoek naar waar dat geluid vandaan komt.
 4. Troosten van de reus: Ze zien vanuit de boom een huilende reus. Die veroorzaakt met zijn tranen een heus tranenmeer! Puk vraagt de kinderen de reus te troosten. Ze aaien hem, kietelen, geven handkusjes, praten aardig tegen hem, maar niets helpt.
 5. Op de hand van de reus: Puk en de kinderen klimmen op de grote hand van de reus. De reus tilt hen uit de boom op de grond.
 6. Piano zoeken: Dan blijkt dat de reus verdrietig is omdat zijn piano kwijt is en hij geen muziek kan maken. De kinderen vegen de bladeren aan de kant en vinden zo de piano.
 7. Muziek maken: Door de toetsen van de piano aan te raken ontstaat muziek!
  Dansen met reus: De reus is weer blij en vraagt de kinderen op de pianomuziek te dansen.

Waar werk je aan?

Ontwikkelings-
gebieden

In deze game staan de onderstaande ontwikkelingsgebieden centraal. Bij Reuzentranen is sociaal-emotioneel hiervan de belangrijkste en meest prominente.

 • Sociaal-emotioneel: De kinderen herkennen de emotie van een ander en proberen er rekening mee te houden. Ze bieden hulp aan anderen.
 • Motoriek/ Bewegen: De kinderen springen meerdere sprongen in loop. Ze kruipen over hun knieën op een balanceervlak en bewegen op muziek.
 • Rekenen: Ze oriënteren zich in de ruimte en maken gebruik van ruimtelijke begrippen. Ze ervaren verhoudingen.
 • Taal: Ze begrijpen en voeren instructies uit. Ze begrijpen wat wordt verteld.