Dolle Dansjes
Bewegend leren van Springlab

Dolle Dansjes

In het kort

Lekker dansen, wie houdt er niet van? In Dolle Dansjes dagen we peuters uit om hun eigen muziek te componeren. Door hun bewegingen en spetterende dansmoves ontstaan er nieuwe muzieklagen die samen muziek vormen en zorgen voor een mooie lichtshow op de vloer. Bewegen, spelen, dansen, samenwerken en muziek maken gecombineerd in Dolle Dansjes!

In het beginspel bepalen de kinderen de basislaag van de muziek door te kiezen tussen twee opties.

De vloer wordt steeds voller met meer knoppen en opties om muziek te maken.

Het gaat los! De kinderen dansen en springen, en de dansvloer kleurt op met flitsende kleuren en effecten.

Hoe werkt het?

Uitgebreide beschrijving

Dolle Dansjes is ontwikkeld om de creatieve expressie van peuters te prikkelen. Zet swingende muziek aan en de meeste peuters dansen automatisch mee. Niet geremd door enige vorm van gêne staan ze binnen no time lekker te dansen met elkaar. In Dolle Dansjes uiten peuters zich middels dans en beweging (bewegingsexpressie) wat zorgt voor beeld en geluid (beeldende en muzikale expressie). Door hun bewegingen op deze manier te belonen met visuele en auditieve feedback, worden de peuters gemotiveerd om te blijven bewegen.

In het begin van Dolle Dansjes krijgen de spelers steeds twee keuzes. Zo bepalen ze samen als groep de keuze voor het ritme van de muziek, dit is de basislaag. Hierna verandert de vloer in één grote dansvloer met allerlei felgekleurde knoppen. Door te bewegen, dansen en springen worden de knoppen geactiveerd en ontstaan er extra muziekeffecten bovenop de basislaag. Iedere knop activeert een uniek geluidseffect die complementair is aan de basislaag en gecombineerd kan worden met een hele reeks aan andere geluidseffecten. Op deze manier componeren de peuters volledig hun eigen muziek. Maar ook visueel is het een feestje! Op de vloer ontstaat vuurwerk, verschijnen grote ballonnen en alles beweegt en spettert.

Waar werk je aan?

Ontwikkelings-
gebieden

In deze game staan de onderstaande ontwikkelingsgebieden centraal. Bij Dolle Dansjes is creatieve expressie het belangrijkst.

  • Creatieve expressie: peuters krijgen alle vrijheid om hun eigen muziek te maken. Creativiteit, experimenteren, ritmegevoel en zelfexpressie worden gestimuleerd.
  • Lichamelijke beweging: het lichaam als muziekinstrument. Motorische ontwikkeling en bewegen op de maat van de muziek staan centraal.
  • Sociaal en emotioneel: de mooiste muziek in Dolle Dansjes maak je samen. Als groep gaan de peuters op zoek naar de leukste en mooiste combinaties van geluidseffecten.