Dolle Dansjes
Bewegend leren van Springlab

Dolle Dansjes

In het kort

Lekker dansen, wie houdt er niet van? In Dolle Dansjes dagen we peuters uit om hun eigen muziek te componeren. Door hun bewegingen en spetterende dansmoves ontstaan er continu nieuwe muzieklagen die samen muziek vormen en zorgen voor een mooie lichtshow op de vloer. Bewegen, spelen, dansen, samenwerken en muziek maken gecombineerd in Dolle Dansjes!

De dansvloer bestaat uit tal van knoppen die elk een uniek geluid produceren als de kinderen er op staan. De geactiveerde knoppen lichten op.

De kinderen dansen en springen, en componeren zo hun eigen muziek op de dansvloer. De blauwe ster vliegt voorbij en kan gevuld worden door de kinderen.

De gele ster knalt uit elkaar waardoor een gele knop op de vloer een nieuw geluid krijgt.

Hoe werkt het?

Uitgebreide beschrijving

Dolle Dansjes is ontwikkeld om de creatieve expressie van peuters te prikkelen. Zet swingende muziek aan en de meeste peuters dansen automatisch mee. Niet geremd door enige vorm van gêne staan ze binnen no time lekker te dansen met elkaar. In Dolle Dansjes uiten peuters zich middels dans en beweging (bewegingsexpressie) wat zorgt voor beeld en geluid (beeldende en muzikale expressie). Door hun bewegingen op deze manier te belonen met visuele en auditieve feedback, worden de peuters gemotiveerd om te blijven bewegen.

Bij Dolle Dansjes transformeert de beweegvloer in een heuse dansvloer! Achter elke knop zit een uniek geluid: van instrumentaal tot dancebeats. Door verschillende knoppen te activeren door erop te gaan staan, componeren de kinderen samen hun eigen muziek. Het is aan de kinderen om te experimenteren met verschillende geluiden om zo te ontdekken welke tonen goed bij elkaar passen en welke niet. Geen nummer is hetzelfde!

Tijdens het spelen komen er regelmatig grote sterren voorbij op de vloer. De sterren hebben altijd de kleur van een van de knoppen op de vloer. Als kinderen op de ster gaan staan, dan wordt deze gevuld. Zodra de ster helemaal gevuld is klapt deze met een grote knal uit elkaar! Tegelijkertijd begint een van de knoppen met dezelfde kleur van de ster op de vloer te knipperen. Dit betekent dat de knop een nieuw geluid gekregen heeft. Zo blijven de geluiden van de dansvloer dus continu verrassend.

Waar werk je aan?

Ontwikkelings-
gebieden

In deze game staan de onderstaande ontwikkelingsgebieden centraal. Bij Dolle Dansjes is creatieve expressie het belangrijkst.

  • Creatieve expressie: peuters krijgen alle vrijheid om hun eigen muziek te maken. Creativiteit, experimenteren, ritmegevoel en zelfexpressie worden gestimuleerd.
  • Lichamelijke beweging: het lichaam als muziekinstrument. Motorische ontwikkeling en bewegen op de maat van de muziek staan centraal.
  • Sociaal en emotioneel: de mooiste muziek in Dolle Dansjes maak je samen. Als groep gaan de peuters op zoek naar de leukste en mooiste combinaties van geluidseffecten.