Door Pascal van Beek – Lead Product & Games bij Springlab
Hoe zorg je ervoor dat kinderen van 8 jaar en ouder op de BSO lekker blijven bewegen én plezier hebben in spel? Die vraag stond centraal bij de doorontwikkeling van Springloop.
Met de Beweegvloer hadden we al veel ervaring in de kinderopvang, maar een beweegproduct dat ook buiten ingezet kon worden, ontbrak nog. Na de introductie van Springloop in het primair onderwijs, wilden we onderzoeken of deze ook geschikt was voor de BSO. Samen met Spring Kinderopvang zijn we aan de slag gegaan!
In eerste instantie ontwikkelden we spellen met dezelfde vraag-en-antwoordstructuur als in het onderwijs, zoals Dierenavontuur en Te gekke Weetjes. Maar uit ons onderzoek bleek al snel: rennen en scannen? Top voor deze doelgroep en voor de BSO! Vraag-en-antwoord vragen bleken alleen niet speels genoeg.
Kinderen op de BSO kiezen namelijk zelf wat ze doen, er is geen leerkracht die ze ‘aanstuurt’. Dat betekent: minder schoolse invulling, meer vrijheid en plezier. Ook de termen ‘bewegend leren’ spraken minder aan dan ‘beweeglijk gamen’ en ‘gezonde digitalisering’. En vooral: we moesten 8-plussers beter prikkelen.
Springlab-producten staan altijd voor bewegen, cognitieve ontwikkeling en spelen. Voor de BSO hebben we besloten om de focus veel meer op ‘spelen’ te leggen. Cognitieve ontwikkeling blijft belangrijk, maar nu meer via thematisch leren en samenwerking.
Met een team van designers, programmeurs en een onderwijskundige brainstormden we:
Wat kun je allemaal doen met 15 stations en een tablet of smartphone met beweegsensoren?
De ideeën vlogen ons om de oren: escape rooms, zeeslag, beweeg-estafettes, Minecraft-achtige spellen. We labelden de ideeën op eigenschappen als samenwerken, competitie, racen en speuren, en op beweegintensiteit: laag, midden of hoog. Daaruit werkten we vier concepten verder uit.
We gaan ze niet alle vier inhoudelijk toelichten, maar lichten er één even uit: multitask chaos. Dit draaide om het ‘tegelijk uitvoeren van meerdere taken’. Kinderen moesten rollen of gereedschap onderling uitwisselen en slim samenwerken. We zagen al voor ons hoe een dierentuin of restaurant perfect zou draaien door goede teamplay.
We hadden voor de presentatie van ieder concept uitgewerkt wat in onze ogen de sterke en minder sterke punten waren. Een overzicht daarvan zie je hieronder:
Uiteindelijk kozen we voor een concept waarin spelers in minigames strijden voor een plekje op het podium.
Waarom?
✔ Gevarieerd aanbod van spellen
✔ Aansprekend voor alle typen kinderen
✔ Dynamisch, actief en speels
Binnen een kernteam van 1 designer en 1 programmeur werkten we dit verder uit. Het thema? De Ruimte. Zo ontstond onze eerste Party Game: Astronautentraining.
We testten Astronautentraining meerdere keren met de doelgroep en verbeterde in sprints steeds kleine dingen. (Ja, ook wij ontdekten pas laat dat een “Samen Starten” knop onmisbaar was 😉.)
We ontwikkelden 6 minigames, zoals:
Zo spreken we verschillende typen kinderen én motorische vaardigheden aan.
We vonden het belangrijk om verschillende soorten minigames te maken. Spellen die je individueel speelt, zoals Ruimtekennis; spellen die je in teamverband speelt, zoals Planeten veroveren; en Tekendetective, waar je juist moet uitzoeken welke speler er niet bij hoort. Ook hebben de minigames verschillende soorten beweegintensiteit. In Alien Alarm beweeg je minder, maar is er spanning vanwege je gemaakte keuze waar je gaat verstoppen. In Sneller dan het licht bewegen de spelers héél veel zo snel ze kunnen.
Met Ruimteverkenner hebben we een minigame gemaakt die een ander soort beweging uitlokt: springen. Met deze minigames hebben we geprobeerd om door variatie zoveel mogelijk spelers aan te spreken.
Hieronder zie je de uiteindelijke versie van 3 van de minigames en het keuzerad uit Astronautentraining:
Astronautentraining is klaar voor de BSO! Kinderen ontdekken de ruimte, trainen hun lijf en brein — en hebben vooral heel veel fun samen.
👉 Denk jij dat Astronautentraining geschikt is voor de kinderen op jouw BSO?
👉 Welke thema’s zouden jouw kinderen aanspreken – jungle, superhelden, sport, magie?
👉 Of zie je liever een heel ander soort spelconcept dan Party Game?
Laat het ons weten – we horen graag je ideeën!
Astronautentraining gratis proberen? Vraag dan hier een proefaccount aan!