Probleem

Kinderen in een rolstoel hebben moeite om voldoende te bewegen en zichzelf te verplaatsen.

Aanpak

Met rolstoelgaming dagen we hen uit om op een leuke manier dagelijks in beweging te komen. Dit verbetert de rolstoelvaardigheid en zelfredzaamheid, en het leidt tot een actievere levensstijl.

Oplossing

Een spelcomputer voor rolstoelen, de Follow Mii (prototype), waarmee games gespeeld kunnen worden die beweging stimuleren. De spelcomputer registreert de beweging van de wielen en maakt van de rolstoel een game controller waarmee games gespeeld kunnen worden.

ROLSTOELGAMING – stimuleert beweging en verbetert de zelfredzaamheid van kinderen in een rolstoel op een leuke en uitdagende manier

Kinderen in een rolstoel hebben veel moeite om voldoende te bewegen en zichzelf te verplaatsen. Rolstoelvaardigheid is aan te leren, maar is vaak saai en vergt bovendien veel oefening en doorzettingsvermogen. Dit terwijl voldoende beweging en een actieve levensstijl ook voor deze doelgroep van groot belang is voor de gezondheid. Springlab heeft de ambitie om samen met Kim Rabbie (Eigenaar van Baauwopmij.nl en tevens moeder van Eline die in een elektrische rolstoel rijdt) rolstoel spelcomputer met games te ontwikkelen die beweging stimuleren voor kinderen in een rolstoel.

Actievere levensstijl
De rolstoel spelcomputer maakt dagelijks bewegen voor kinderen in een rolstoel weer leuk. De spelcomputer draagt zo bij aan een actievere levensstijl en vergroot de rolstoelvaardigheid en zelfredzaamheid van de gebruiker. Hiermee richten we ons alleen in Nederland al op een doelgroep van 250.000 rolstoelgebruikers (incl. volwassenen) waar momenteel nog nauwelijks geschikte beweeginterventies voor beschikbaar zijn. Na onderzoek blijkt zelfs dat dit het eerste product ter wereld is dat zich hier zo specifiek op richt.

Bekijk de video voor meer informatie over het product en de werking ervan:

Het concept
Na een klein jaar van uitgebreid onderzoek en conceptontwikkeling, geïnitieerd door One Seconds, Kim Rabbie en Studio Alarm (met actieve bijdrage van studenten van de HU, TU/e, ziekenhuizen, revalidatiecentra) is het eerste prototype inmiddels klaar. Hierbij koppelen we Augmented Reality games voor op een tablet aan de Follow Mii. De Follow Mii is een spelcomputer speciaal gemaakt voor rolstoelen die de beweging van de wielen registreert en vertaalt naar beweging in de games. Zo maken we van de rolstoel een game controller. Hierdoor krijg je een unieke beleving die speciaal gemaakt is voor kinderen in een rolstoel.

De spelcomputer die we ontwikkeld hebben wordt een volledig open platform. Dit betekent dat iedereen zelf games kan ontwikkelen voor op het platform. Op deze manier hopen we zo snel mogelijk een grote variatie aan games te realiseren voor alle beperkingen en leeftijdsgroepen.

Help mee!
Het eerste prototype is met eigen middelen gebouwd en heeft zijn waarde bewezen als proof of concept. Het laat zien dat kinderen ook daadwerkelijk meer in beweging komen doordat ze op een leuke manier gestimuleerd worden. Het is ons doel om dit prototype, gemaakt van LEGO, om te bouwen tot een volwassen en verkoopbaar product dat we wereldwijd kunnen vermarkten. Zo hopen we vele glimlachen te toveren op de gezichten van kinderen in een rolstoel!

Om dit ambitieuze project te realiseren hebben we financiële ondersteuning nodig. Kun jij ons hierbij helpen?

Het projectteam

Vragen
We kunnen ons goed voorstellen dat je nog enkele openstaande vragen hebt. Misschien wil je meer weten over ons gedane onderzoek, het concept of over onze toekomstplannen. We vertellen je er graag meer over! Schroom vooral niet om contact op te nemen met Jan-Paul de Beer via jp@springlab.nl of 06 11 35 04 23.

Partners

partners-rolstoelgaming