Het was op de dag zelf eigenlijk te warm om te fietsen, maar toch was ons innovatiecafé over de e-bike erg actief en innovatief. Van Rijkswaterstaat tot zelfstandig ondernemers, de expertise was aanwezig om het Innovatiecafé te laten slagen. Samen hebben we nagedacht over de vraag; 'hoe kunnen we ervoor zorgen dat het aantrekkelijker wordt om met de e-bike naar je werk te gaan?'

De warming-up

Het café begon zoals gewoonlijk met een actieve warming-up. Iedereen kreeg de kans om op een speed pedelec, die wsnelheide tijdelijk konden lenen van Juizz. Daarmee was de toon direct gezet, want iedere caféganger kon zichzelf wel elke dag zien fietsen op deze e-bike. Je gaat namelijk zonder al te veel moeite behoorlijk snel. Ideaal dus, als je op een flinke afstand van je werk woont en toch wilt fietsen.

Nadat iedereen een rondje gefietst had, gaf Jan-Paul een presentatie over de speed pedelec en andere innovaties op het gebied van fietsen. Voor de mensen die er niet bij waren een paar leuke feitjes op een rij;

  • Het aantal e-bikes in Nederland groeit en is de 1 miljoen al ruim gepasseerd.
  • De berijder van een e-bike komt al gauw op meer dan 1.500 kilometer per jaar.
  • E-bikes kosten gemiddeld €1870 en zijn twee keer zo duur als een normale fiets.
  • Populariteit stijgt onder jongeren. Vooral als alternatief vervoersmiddel. Bijvoorbeeld voor ritjes naar school. De e-bike vervangt de scooter.
  • Aantal snelle e-bikes verkocht in 2014 is 2000. Verwacht wordt dat dit in flink stijgt in 2015.
  • Vanaf 2017 is het verplicht om voor speed e-bikes een helm te dragen, je moet een brommer rijbewijs hebben en een kentekenplaat.

 De volledige presentatie kun je hier vinden.

1495514_995131907166024_1574505902003706465_n

 De brainstorm

De eerste ronde bestond uit het bedenken van drempels. Waarom ga je niet met de e-bike naar je werk? Er waren veel drempels te bedenken. Zoals; de prijs van een e-bike, het missen van de comfort van een auto, niet de eerste willen zijn die het doet, de weg niet weten op de fiets en niet weten wat te doen als je ook nog kinderen moet wegbrengen. Al met al veel drempels dus.

De tweede ronde van de brainstorm bestond uit het bedenken van oplossingen voor deze drempels. Gelukkig konden er minimaal evenveel oplossingen als drempels bedacht worden.

IMG-20150630-WA0003 IMG-20150630-WA0000

De derde ronde bestond uit het uitwerken van een concept. Aangezien we twee groepen hadden, kwamen hier twee concepten uit. Het eerste concept was een starterspakket voor beginnende e-bikers. Hierin krijg je een ANWB kaart, een airbag voor kinderen die je eventueel achterop hebt, een instructiefilmpje en nog vele andere handige gadgets. Het tweede concept was de Par-King voor bedrijven. Ruil een parkeerplek in voor een gratis e-bike en wordt de koning van de parkeergarage. Wil je mee discussiëren over dit concept? Kijk dan op Argu.

Hou de website in de gaten, of meld je aan voor de nieuwsbrief als je op de hoogte gehouden wilt worden van toekomstige cafe’s.