Probleem

Veel ouderen in verzorgingstehuizen komen bijna niet meer buiten en bewegen te weinig. Tekort aan vitamines en beweging versnelt het ouderdomsproces.

Aanpak

Door middel van een product willen wij de ervaring van ouderen met 'buiten' verbeteren en hen in beweging brengen, zodat zij zich weer vitaler voelen.

Oplossing

De Buitenbloem is een interactieve bloem die buitengeluiden maakt en aangeeft wat voor weer het is buiten. De buitenbloem nodigt ouderen actief uit om bij het raam te staan (letterlijk ‘in het zonnetje’) en te genieten van wat ‘buiten’ te bieden heeft.

De komende maanden gaan we op reis van idee naar prototype. We nemen je graag mee op avontuur langs de volgende tussenstops:

1) Briefing (juli)
2) Concept (augustus-september)
3) Prototype (oktober)

De test van het prototype wordt uitgevoerd door studenten van Aeres Hogeschool.


20 oktober | Oplevering Buitenbloem

Uit de zuignappentest bleek dat alle opties prima werken. Vandaag heeft onze interactie programmeur Imara daarom in Naarden en Almere een buitenbloem bevestigd met haargel!
buitenbloemNa een laatste soldeerklusje is het Imara gelukt: de bloem hangt!
dsc_0146

Hij gaat mooi op in het interieur en valt toch genoeg op om de bewoners van het zorgcentrum te prikkelen.

dsc_0136

In woonzorgcentrum De Toonladder in Almere lokt de Buitenbloem de eerste oudere naar het raam.

dsc_0127-1

‘s Avonds ziet de Buitenbloem er helemaal spectaculair uit!


18 oktober | Zuignappentest

zuignappentest

Vanavond gaan we een test uitvoeren: welke zuignap-bevestiging werkt het beste? De buitenbloem moet namelijk wel ruim een maand op de testlocaties aan het raam blijven hangen. Op het Springlab-kantoor hangen we 2 varianten op: 1 bloem met een droge zuignap en 1 zuignap met een beetje water die tijd heeft gehad om vacuüm te zuigen en twee uur later wordt opgehangen.
Karlien hangt bij haar thuis twee zuignappen op met haarspray, waarvan 1 direct gewicht eraan krijgt en 1 na een paar uur. Twee andere zuignappen worden op dezelfde wijze getest, maar dan met haargel. De laatste zuignap wordt bevestigd met tape.


10 oktober | Laatste bugs gefixt

De ‘powerfout’ in de software is gefixt en een belangrijke les voor onze programmeur: vertrouw er niet op dat alle technische onderdelen allemaal werken, ook al komen ze nieuw uit de verpakking. Want als je je printplaatje op 30 plekken hebt vast gesoldeerd, kun je helemaal opnieuw beginnen…

dsc_0026

dsc_0046


13 september | Brainstorm verbetering interactie

Op basis van de learnings uit de usertest van 8 september hebben we vandaag gebrainstormd over het verbeteren van de interactie van het prototype met de ouderen. De belangrijkste vraag was: hoe kunnen we ouderen beter aanspreken? Het antwoord: met herkenbare vormen en geluiden. 


8 september | Usertest in verzorgingstehuis

dsc_1033

Vandaag testten we de in karton uitgewerkte ideeën in verzorgingstehuis De Veste in Naarden. We probeerden daar 8 licht dementerende ouderen te verleiden om gebruik te maken van de prototypes en kwamen er zo achter wat wel en niet werkt.

dsc_1031

 


11 juli | Kick-off brainstorm met Aeres Hogeschool

In opdracht van Aeres Hogeschool (voorheen CAH Vilentum) gaan we een protyotype onwtikkelen van een product dat ouderen in verzorgingstehuizen in beweging brengt. Deze vraag komt voort uit een onderzoek van Elise Gieling en Dinand Ekkel (docent biologie voeding en gezondheid). Zij ontdekten welke prikkels effect hebben op het dag-en nachtritme van ouderen en willen door middel van een product testen of deze prikkels daadwerkelijk stimulerend kunnen werken. Op 11 oktober gaven zij tijdens de officiële kick-off van dit project ons creatieve team meer informatie.